Nieuws

31-10-18  INFO WAVE 2 nov vanaf 15.00 uur


Op dit moment zijn we druk bezig om een WAVE op een spuit op te bouwen.

Wilt u weten of deze 99% driftreducerende techniek ook voor u interessant is, kom dan vrijdagmiddag 2 november vanaf 15.00 uur vrijblijvend langs om het systeem te bezichtigen onder het genot van een hapje en drankje.

Zoals misschien bekend is vanaf 1 januari 2019 een drukregistratie op een veldspuit verplicht. Helaas is nog steeds niet bekend op welke wijze hieraan invulling wordt gegeven. Men wacht onder andere nog op het standpunt van de LTO in deze kwestie. Onze oproep is daarom om de LTO te activeren. 
15-02-18  Keuring spuitsets pootmachine en granulaatstrooier


Nu het zonnetje zich even heeft laten zien en men weer bezig gaat met de voorbereidingen voor het komende seizoen, krijgen wij veel vragen over de keuringseisen van de spuitsets op pootmachines en granulaatstrooiers. Daarom een samenvatting van de keuringseisen:

Waar op te letten bij het SKL-keuren van spuitset op  een pootmachine/rijenspuit:
1. Machine dient schoon te zijn
2. Geen lekkages
3. Doppen mogen niet nadruppen
4. Schaalverdeling manometer 0.2 bar
5. Voldoende pompcapaciteit (minimaal 90% van fabrieksopgave)
6. Zichtbare roering bij halfvolle tank 
7. Vulzeef in tankdeksel


Waar op te letten bij SKL-keuren van een granulaatstrooier:
1. Machine dient superschoon te zijn (anders wordt deze niet gekeurd)
2. Geen lekkages
3. Uniforme afgifte per uitgangsmond
4. Sluitend tankdeksel


12-02-18  Faillissement Dubex. Doorstart wordt onderzocht.


Wanneer je al 60 jaar dealer bent van Dubex, kun je je eigenlijk niet voorstellen dat deze fabriek failliet is. We hopen van harte dat er sprake zal zijn van een doorstart en we minstens nog 60 jaar de gele veldspuiten kunnen blijven leveren.

Langs deze weg willen we ook de heer Dubbelboer en al het personeel sterkte wensen in deze onzekere en chaotische tijden.Link: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/190235/Bankroet-voor-Dubex-Stadskanaal-32-man-op-straat


07-02-18  Activiteitenbesluit per 1 januari 2018Een zeer verkorte samenvatting van het Activiteitenbesluit Milieubeheer per 1 jan 2018:

Inhoudelijk verandert er niet heel veel.

14 meter zone langs watergang wordt niet meer genoemd.

1: Spuiten met gewasbeschermingsmiddelen moet met een 75% driftreducerende techniek.  
    Bij het middel zelf kunnen nog aanvullende eisen worden gesteld aan de driftreductie.

2. Teeltvrije zone bij aardappelen, uien, bloembollen, sla, wortelen en vaste planten = 150 cm
           Bij driftreducerende techniek van tenminste 90%  100 cm
           Bij handmatig aangedreven handgedragen spuit             50 cm
           Bij braakliggend land en andere gewassen                     50 cm

In de DRT-lijst vind je een opsomming van de verschillende spuittechnieken met mate van driftreductie.

In de DRD-lijst staat welke dop met welke spuitdruk in welke mate driftreducerend is.

3: Gebruik van veldspuitapparatuur  (m.u.v. overkapte beddenspuit) is verboden, tenzij:
a) Gebruik van kantdop
b) Spuitdoppen niet hoger dan 50 cm
c) Spuitdruk geregistreerd wordt door drukregistratievoorziening (miv 1 januari 2019)
d) Gewasbeschermingsmiddelen alleen spuiten als windsnelheid niet hoger is dan 5 m/sec.

   


01-02-18  NVWA treedt strenger op tegen ongekeurde spuiten


Sinds december 2016 moet alle spuitapparatuur gekeurd worden met uitzondering van handgedragen spuiten. Volgens dit artikel in de Nieuwe Oogst gaat de NVWA dit jaar strenger controleren of dit wel gebeurd is.


16-01-18  DRD en DRT-lijst: WAVE 99% driftreducerend


De driftarme doppenlijst is op een andere wijze opgesteld. Op 15 december 2017 zijn er nieuwe lijsten gepubliceerd waar de mate van driftreductie is vastgelegd. In de DRT-lijst staan verschillende spuittechnieken en in de DRD-lijst kunt u vinden welke doppen onder welke spuitdruk driftreducerend zijn.  Wilt u hier meer over weten: op deze site wordt u doorverwezen naar de wetgeving en lijsten.

Op de site van helpdeskwater vindt u meer informatie over driftreducerende technieken.

Hier willen we u er op wijzen dat het nieuwe WAVE-systeem van Dubex op de DRT-lijst staat opgenomen als een 99% driftreducerende spuittechniek, wanneer gebruikt met 50% dop van DRD-lijst, kantdop en maximaal 20 cm spuithoogte. Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.
15-12-16  6-jaarlijkse keuring voor rijenspuit en pieperdoes


De staatssecretaris van Economische Zaken heeft het artikel in de Regeling Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden gewijzigd, waarin de details van de periodieke keuring van  verdeelapparatuur is geregeld. Deze Regeling is op 13 december 2016 gepubliceerd in de Staatscourant.

Heel kort samengevat betekent dit dat spuitapparatuur op machines van 3 meter en smaller één keer in de 6 jaar gekeurd moeten worden. Deze keuringsverplichting geldt ook voor verdeelapparatuur op de inschuurlijn, granulaatstrooiers op zaai- en pootmachines.

Voor een uitgebreide toelichting kunt u kijken op de site van de SKL
12-12-16  Noord Nederlandse Landbouwbeurs van 14 t/m 17 dec


Vanaf woensdag 14 tot en met zaterdag 17 december 2016 kunt u ons vinden op de Noord Nederlandse Landbouwbeurs in het WTC Expo te Leeuwarden en wel op standnummer 3112.

Woensdag 14 december van 13.00 tot 22.00 uur

Donderdag 15 december van 13.00 tot 22.00 uur

Vrijdag 16 december van 10.00 tot 18.00 uur

Zaterdag 17 december van 10.00 tot 18.00 uurLink: http://wtclandbouw.nl/


25-06-16  Week van de akkerbouw.


Op zaterdag 25 juni van 11.00 – 17.00 uur openen akkerbouwers, toeleveranciers en verwerkers uit de akkerbouw hun deuren. Ze laten je graag zien hoe ze er samen voor zorgen dat jij elke dag weer kunt genieten van veel heerlijke producten van Nederlandse akkers. Op deze site kun je een kaartje downloaden met de deelnemende bedrijven en wat er te beleven is.

Je kunt bijvoorbeeld een wortelsmoothie proeven bij Jensma Agro inde Westhoek of de sorteerinstallatie van Fokkema Farming te Slappeterp bekijken.Link: http://www.weekvandeakkerbouw.nl/open-dag


12-01-16  Ook spuiten tot 3 meter breed nu SKL keuren


Rijenspuiten met een werkbreedte van 3 meter of minder, onkruidspuiten in fruit- en boomteelt en spuitmachines gemonteerd op zaai- en pootmachines met een werkbreedte van 3 meter of minder moeten dit jaar ook SKL gekeurd worden. Dit geldt ook voor rijenspuiten die gebruikt worden voor loofdoding in de aardappelen.

Omdat sinds 2016 de verplichting tot keuren van spuitmachines is geregeld vanuit de wetgeving van het Ministerie van Economische Zaken zijn de vrijstellingen voor deze spuitapparatuur vervallen.

Alle machines van 3 jaar en ouder moeten voor eind 2016 gekeurd zijn. Er is vanuit het ministerie nog geen duidelijkheid over de keuringsfrequentie van deze machines. Mogelijk wordt dit 3-jaarlijks.
Indien u in het bezit bent van een dergelijke spuitmachine of een normale veldspuit kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.

Voor meer informatie kunt u terecht op de site van SKL
17-02-15  Vanaf volgende week weer druk aan het SKL-keuren.


Onder het kopje keuring kunt u de planning zien wanneer we dit jaar op verschillende locaties SKL-keuren. Omdat de regelgeving omtrent de roering is gewijzigd graag een halfvolle tank leidingwater meenemen. Let op: een goedgekeurde spuit betekent niet dat de doppen aan de eisen van het Waterschap voldoen. Kijk voor de actuele doppenlijst op de site van SKL en Helpdesk Water. Kijk ook naar de eisen die het gebruiksvoorschrift van het spuitmiddel aan de driftreductie van de spuitdop stelt.


08-12-14  :10 t/m 13 december staan we op de Landbouwbeurs


Wij staan samen met Bert Jan Pellikaan van lmb Den Andel  op de Noord-Nederlandse Landbouwbeurs en wel  in stand nummer 4145 te Leeuwarden. Er is daar een Dubex Actor en Agrifac Condor te bezichtigen, maar ook de Dubex Selector -afsluiting per dop- kunt u aan het werk zien. Even langs komen voor een kop koffie kan natuurlijk ook.

Wanneer u uw spuitlicentie nog moet verlengen, dan kan dan ook tijdens deze beurs.

Via deze site kunt u zich daarvoor aanmelden.

De machines van Hardi zijn te vinden op stand 5025.
04-11-14  ONVOORSTELBARE EN ONGEEVENAARDE AANBIEDING


Vandaag staat in Boerderij een advertentie van een Dubex Mentor met een tankinhoud van 4.000 liter en 33 meter bomen, uitgerust met Selector individuele dopschakeling. Dit voor € 49.950,- ex. BTW. Dit is de enige spuit in Nederland die per dop afsluitbaar is, met een goedwerkende ringleiding op luchtdruk voor een fantastische prijs.Link: www.facebook.com/DubexBV/photos/a.128538297293552.28122.128084134005635/396151593865553/?type=1&theater


27-08-14  Rooiseizoen uien 2014 is begonnen


Naast de vertrouwde Keulmac rooiers met as, is dit jaar ook een Samon rooimachine beschikbaar. Deze machine heeft aangedreven rooischijven die minder grond verplaatsen. In geval van zware grond en/of natte omstandigheden biedt deze machine meer mogelijkheden.


23-04-14  Controle op het gebruik van kantdoppen.


Dat u verplicht bent langs de sloot een kantdop te gebruiken is geen nieuws. Deze dagen wordt streng gecontroleerd of deze verplichting wel wordt nageleefd. Wanneer de kantdop niet gebruikt wordt riskeert u een boete van circa € 500,-- en kan dit gevolgen hebben voor uw toeslagrechten. Vergeet daarom niet om uw kantdop in te schakelen of voor te draaien.


24-02-14  Afleveren van veldspuiten voor nieuwe seizoen


Op dit moment wordt er hard gewerkt om de sproeimachines voor het nieuwe seizoen gereed te maken voor aflevering. Omdat het een mijlpaal voor ons bedrijf is dat er zoveel nieuwe Agrifac Condors op het erf staan, moet dit natuurlijk op de gevoelige plaat vastgelegd worden.


14-01-14  Op natte grond toch sproeien.


Omdat de onkruidbestrijding in de tulpen nu echt moet plaatsvinden hebben we een gedragen spuit verbreed naar 31 meter. Met deze hefspuit achter op een trekker met rupsbanden kan deze bollenkweker onder extreem natte omstandigheden toch zijn werk doen.
07-01-14  Subsidieronde in maart 2014 voor spuiten met GPS

Vanuit de Regeling GLB-Inkomenssteun wordt er in 2014 subsidie beschikbaar gesteld voor investeringen door landbouwers in precisielandbouw en duurzame opslagplaatsen van plantaardige landbouwproducten. De regeling zal worden opengesteld van 1 maart  tot en met 31 maart 2014.

Een investering in een spuitmachine met GPS-sturing of poot- en zaaiapparatuur met GPS-sturing komt onder andere in aanmerking voor deze subsidie.

Voor deze opstelling is € 12,3 miljoen beschikbaar. De subsidie bedraagt 30% van de subsidiabele kosten, die minimaal € 15.000,- bedragen. Het totale subsidiebedrag per aanvraag  is gemaximaliseerd op € 50.000,-.

De subsidiabele kosten bestaan uit de te installeren apparatuur, installaties of machines waarvan de aanvrager de eerste gebruiker is, inclusief de kosten voor montage en noodzakelijk materieel.

Klik op de volgende link om het nieuwsbericht van de Dienst Regelingen te bekijken: GPS-subsidie 
03-12-13  Keuring van rijenspuiten verplicht?

Alle veldspuiten die professioneel gebruikt worden, moeten een keer in de drie jaar gekeurd worden. Met het oog op de Europese regelgeving is deze keuringsverplichting nu uitgebreid met o.a. rijenspuiten en spuitapparatuur op pootmachines en loofklappers met een werkbreedte van meer dan drie meter.

Wilt u meer informatie over deze gewijzigde regelgeving, klik dan op de linkLink: http://www.sklkeuring.nl/nl/nieuws/Wijzigingen-mbt-de-reikwijdte,-inhoud-en-uitvoering-van-periodieke-SKL-keuringen-van-spuitmachines/


07-11-13  Hardi introduceert 5000 en 6000 ltr Navigator


Op de AgriTechnica introduceert HARDI de nieuwe NAVIGATOR 5000 en 6000 liter. Naast de HARDI COMMANDER is er nu ook een NAVIGATOR 5/6000 aan het assortiment toegevoegd. Deze NAVIGATOR heeft een tankinhoud van 5 en 6.000 liter en een boombreedte van 24  - 40 meter FORCE bomen. Deze spuitbomen worden ook op de HARDI COMMANDER gebruikt.


07-11-13  Innovaties Agrifac te zien in Hannover


Op de beurs van 12 t/m 16 november laat Agrifac de nieuwe Condor Endurance zien. De welbekende zelfrijder met een 8.000 liter tank en 54 meter boom.  De nieuwe Condor MountainMasterPlus is vooral bedoeld voor extreem heuvelachtige omstandigheden.

 
07-11-13  Vernieuwde HeroW op Agritechnica


Op Agritechnica van dinsdag 12 tot zaterdag 16 november introduceert Homburg ook de vernieuwde zelfrijder HeroW430. Door op de foto te klikken kunt u de bijbehorende brochure downloaden.Link: www.homburg-holland.com/userfiles/Homburg_HeroW_H430_Folder_NL_WEB.pdf


01-11-13  Nieuwe website

Janet Groeneveld van Verbi Websites uit de Westhoek vertelde ons dat zij in 2007 ook al een offerte had uitgebracht. Het heeft dus een aantal jaren geduurd, maar nu is dan toch eindelijk de vernieuwde site in de lucht. Eén die we zelf bij kunnen houden. Natuurlijk zitten we vol goede intenties.

De volgende stap is het creëren van een Facebook en Twitter account. Dit moet toch binnen zes jaar te realiseren zijn.